verslag UPC Holland Triathlon zaterdag 26 augustus
Derde in Almere Holland Triathlon, in een vet nieuw PR: 8.34.22

In mijn zevende deelname eindelijk bij de eerste drie van een klassement, na een aantal mooie klasseringen (overall) van zesde(2004), zevende(2002) en negende(2005). Ook in het NK klassement een keer vierde(2002) en vijfde(2005) en toen het een keer geen NK was (2004) was ik wel derde Nederlander, dus nog geen podium!.

Wat een dag was het 26 augustus 2006, om nooit te vergeten. Geen EK-Elite start voor mij, dus een logische keus om de Classic Distance (is toch echt mijn afstand, is net te kort) te gaan doen. Dat door het EK de kwaliteit van het deelnemersveld was gedevalueerd is een gegeven, aan de andere kant trekt het ook weer mensen die op het prijzengeld afkomen of het feit dat je een keer Almere kunt winnen. In ieder geval waren er toch ruim 300 inschrijvingen met veel buitenlanders, en dus vooraf niet duidelijk wat deze in hun mars hadden. Van Nederlandse kant waren er verschillende (sub)toppers, Bert Flier, Corne Klein, Dirk Wijnalda en good old Rob Barel. Ook de Belg Wim de Doncker was gekomen om Almere te winnen en de Duitser Maximilian Longree ging ook voor de winst. Van mezelf uitgaand wilde ik graag mijn PR verbeteren en dan was een top5 en wellicht top3 haalbaar.

Na een slecht verlopen NK in Stein, kende ik een goede voorbereiding op Almere. Gezien de omstandigheden werk+thuis (Jesper van 13 maanden) kon ik niet meer trainen dan max 15-18 uur per week. Maar door de jaren ervaring weet ik dat ik vooral mijn lange duurtrainingen met fietsen en lopen moet doen, deze gingen perfect en ook blessures bleven uit. De halve van Leiderdorp ging al lekker (tweede), alleen het zwemmen is dit jaar minder dan voorgaande jaren en lever ik steeds 1-2 minuten in op de koplopers. Ook dit was nu weer het geval in Almere, ik had lekker gezwommen maar kon op het moment dat de snelste zwemmers een gaatje sloegen niet voldoende versnellen om mee te gaan en koos om in de voeten van Corne Klein te blijven, dit lukte goed, ondanks dat ik op de terugweg door de zon bijna niks kon zien. Na 55.14 was ik weer op het surfstrand, 2.14 achterstand op Barel, Flier en een Fransman, en 1 minuut achter de Duitser Longree.
Na een goede wissel kon ik op mijn nieuwe GIANT-tijdritaanwinst (met Zippers 606 van maatje John) gaan beginnen aan het fietsen. Ook direct begonnen met mezelf goed te verzorgen -gelletje en sportsdink met peptiplus (Powerbar)- ik had strak schema gemaakt wanneer ik moest eten en hoe snel ik de bidons leeg moest hebben. Of dit de reden is dat ik maar liefst 3 keer (staand/zittend op de fiets) moest plassen zal ik nog eens navragen, maar Frank Heldoorn zou zeggen dat dit door het goede verzorgen komt. Dit ter info, maar ook het tempo wat ik kon rijden (40+) zorgde ervoor dat ik al snel Longree voorbij reed en ook al snel de begeleidende motor van de 3 koplopers kon zien. Na ruim 30 km kwam ik erbij en reed er voorbij, in de veronderstelling dat zij hetzelfde tempo als ik zouden gaan rijden, echter na 5 km keek ik om en zag niemand, ik kreeg 'vleugels'. Op het stuk wind tegen (in hoeverre er wind was, nam deze elke ronde toe, maar was voor Almere begrippen zeer mild) ben ik op een hartslag tussen de 170-175 gaan rijden, omdat ik besefte dat je op 'vleugels' geen 140 km kan volbrengen. Na 50 km sloten 4 man zich bij me aan, onder impuls van Longree waren ze blijkbaar iets versneld. Bij de eerste doorkomst in Almere zag ik dat ik ongeveer 40 km/u had gereden, prima! Al snel in de 2e ronde was duidelijk dat niet iedereen voor een goede fietstijd ging en vooral de fransman deed geen trap teveel, als hij per ongeluk op kop kwam zakte het tempo gelijk dramatisch. Verschillende keren heb ik geprobeerd door 'soort van demarrages te plaatsen' het tempo omhoog te krijgen en die vervelende plakkers eraf te fietsen echter dit leverde ook een 180+ hartslag op en deze wilde ik graag 180- houden. Helaas koste dat aan het begin van de derde ronde Corne Kleins 'kop', nadat hij knap naar ons toe was gereden, en moest hij eraf. Gelukkig moest de fransman er na 150 km toch af en was bij iedereen de geleverde inspanning zichtbaar. Doordat Bert, Longree en ik stukken goed doorreden (netjes op afstand) was het tempo niet te ver gezakt en fietste ik als eerste het Parc Fermee in na 4uur 39.32. De snelste fietstijd! (heerlijk om dat te kunnen zeggen, nadat ik echt de sterkste fietser was en verreweg het meest op kop had gereden).
Kreeg ik toch weer een beetje 'vleugels', na een snelle wissel liep ik als nummer 1 door het stadion, da's toch wel kicken. Of ik daardoor zo lekker liep of dat ik gewoon goed getraind was (hf 180) kon ik een tempo van rond de 3.55 per km vasthouden. Ook bij de 2e doorkomst liep ik nog steeds op nr 1 (25 sec voor Bert en Longree) echter bij km 15 haalden ze me bij en kon ik nog tot km 18 mee, bij de coachpost versnelde Longree iets en Bert kon mee, wat voor mij gelijk het signaal was van 'loop je eigen race' met in het achterhoofd dat rond de halve marathon altijd mijn hamer langs komt. Deze kwam ook nu, al was het iets later, waarschijnlijk omdat ik me goed ben blijven verzorgen (gel + sportdrank). Ook nu moest ik weer 3 keer plassen, daarvoor moest ik het tempo iets laten zakken, maar hoefde niet te stoppen (je denkt nu: viezerik) en dus veel minder tijd kwijt was. Helaas moest ik zodoende nog bijna 1,5 ronde bijten om zo min mogelijk tijd te verliezen en te hopen dat de nrs 1 en 2 nog een inzinking zouden krijgen. Bovendien wist ik dat er een dijk van een nieuw PR in zat en moest en zou ik een keer onder de 3 uur lopen. Dat ik uiteindelijk als 3e in een nieuw PR van 8.34.22 zou finishen had ik niet kunnen dromen, ruim 15 minuten sneller dan vorig jaar, echt fantastisch. Mijn looptijd was een mooie 2.56.59.
Dat ik de eerste finisher was die aanspreekbaar was (alle reporters doken op me), gaf wel aan dat Longree en Bert wel erg diep waren gegaan. Ik kwam zielsgelukkig met Jesper en Marina over de finish, om hiermee duidelijk te maken dat ik dit zonder hen niet had gehaald en er nog meer is naast triathlon.

Zo dat was dan 'in het kort' mijn verhaal, laat maar weten wat ervan vond! (zie contact)

officiele uitslag (excel)

Voor meer informatie is de website beschikbaar: www.upc-hollandtriathlon.nlFinish Almere 2006